Close Menu

De voordelen en nadelen van uv-c desinfectie

Vik De voordelen en nadelen van uv-c desinfectie

Met het uitbreken van de corona-pandemie werd uv-c desinfectie ineens zeer gewild. Dat is goed te verklaren, daarom hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet. 

Hoe werkt ontsmetten met uv-c straling?

Uv-straling is overal om ons heen. De zon zendt het uit, het zit in zonnebanken en in blacklights. Dat is vooral uv-a en uv-b straling. Daarnaast is er nog uv-c straling en dat wordt tegengehouden door de atmosfeer.

Dat is maar goed ook. Uv-c straling dringt door in cellen van virussen, bacteriën en schimmels en breekt het DNA af. Zo worden ziektekiemen uitgeschakeld. Hier leggen we verder uit hoe uv-c desinfectie werkt.

De voordelen van uv-c desinfectie

Voordat de corona-crisis uitbrak, werd uv-c desinfectie al veel toegepast. Sinds ongeveer 1900 wordt er al water en lucht mee gezuiverd. In de VS worden ook al langere tijd bijvoorbeeld ziekenhuizen gedesinfecteerd met uv-c. In de voedselindustrie wordt de techniek ook veel toegepast. Uv-c desinfectie heeft namelijk een aantal voordelen ten opzichte van chemicalien en andere desinfectiemiddelen.

Uv-c desinfectie is veilig

Hoewel de straling zeer schadelijk is, ook voor mensen, is het veilig toe te passen. De straling dringt namelijk wel door in cellen maar heeft een lage penetratiewaarde in andere materialen. Door glas of kunststof kan het niet doordringen. Daardoor is het veilig toe te passen in een uv-c desinfectiekast en worden 99,999% van alle bacteriën, schimmels en virussen gedood. Ook het corona-virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, wordt geëlimineerd door uv-c straling. Dat blijkt uit recent onderzoek van onze partner Signify en Boston University.

Ziektekiemen bouwen geen resistentie op

Waar ziekmakers wel resistentie opbouwen tegen andere bestrijdingsmiddelen, kan dat bij uv-c niet.

Uv-c tast materialen niet aan

Uv-a straling zorgt ervoor dat kleuren vervagen, bijvoorbeeld stof van de bank of het zonnescherm. Uv-c tast materialen niet aan en heeft geen effect op geur, kleur of smaak.

Ontsmetten met uv-c is milieuvriendelijk

Veel ontsmettingsmiddelen zijn niet goed voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan chloor of bleek. Uv-c laat geen residu achter en laat ook geen giftige dampen achter.

Vik is razendsnel

Vik is razendsnel door de hoeveelheid uv-c lampen en de afstand tot het te ontsmetten oppervlak. Model V is klaar binnen 20 seconden, Model i binnen 10 seconden en Model k binnen 5 seconden.

Vik uv-c desinfectiekast kleur

De nadelen van uv-c desinfectie

Echte nadelen aan uv-c desinfectie zijn er niet. Maar je moet wel met een paar dingen rekening houden.

Kijk uit voor uv-c cowboys

Met het uitbreken van de corona-crisis zijn er veel (kleine) apparaatjes op de markt gekomen. Met de hand moet je die over een toetsenbord of winkelkarretje halen. Buiten dat dit nooit heel effectief kan zijn tegen ziektekiemen, is het vooral erg gevaarlijk. Het is bijna niet te voorkomen dat de uv-c straling je handen, of nog erger, je ogen bereikt. Kleine doses uv-c kunnen al een destructief effect op de huid en ogen hebben.

Uv-c werkt niet goed op textiel

Het is vrij simpel, overal waar je schaduw ziet, komt geen licht. Daar kan ook geen uv-c straling komen en dat gedeelte in de schaduw wordt niet ontsmet. Uv-c straling werkt het beste op harde, reflectieve oppervlakken. Op stoffen, textiel en andere poreuze materialen werkt het slecht. De straling kan niet overal komen en de ziekmakers niet uitschakelen.

Nieuwsgierig geworden hoe het in de praktijk werkt? Boek dan een demo. We bieden volledig corona-proof demonstraties, zowel bij ons in de showroom als via video.

Lees verder

Iedereen weer veilig aan het werk

Hoe zorg je voor een corona-proof kantoor?

Lees verder
Een veilig gevoel voor klanten en medewerkers

Retail bespaart geld en tijd met uv-c desinfectie

Lees verder
Geen smartphone tijdens het wachten? Nergens voor nodig

Zo maak je de wachtkamer corona-proof

Lees verder