Close Menu

Hoe werkt uv-c desinfectie tegen virussen, bacteriën en schimmels?

Hoe werkt uv-c desinfectie tegen virussen, bacteriën en schimmels?

Iedereen is weleens in aanraking gekomen met uv-licht. Onder de zonnebank, met een blacklight of natuurlijk gewoon door de zon. Daar is niks mis mee en als je dat met mate en goed beschermd doet, word je er zelfs lekker bruin van. Maar hoe kan het dan dat je met uv-licht ook virussen, bacteriën en schimmels kan doden? Dat leggen we hieronder uit. Er zijn namelijk verschillende soorten uv-licht. 

Wat is uv-c-licht?

Licht is voor ons mensen zichtbare straling. Daarnaast is er ook nog infrarood licht en ultraviolet licht, afgekort uv-licht of uv-straling. Deze uv-straling bestaat weer uit drie delen: A, B en C.

  • Uv-a-licht: Deze straling dringt diep door in de huid en zorgt er ook voor dat stoffen en verf verkleuren.
  • Uv-b-licht: Door een teveel aan uv-b-straling word je rood en verbrand je. Uv-b-straling zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D.
  • Uv-c-licht: Uv-c straling is de meest schadelijke van de drie maar wordt volledig tegengehouden door de atmosfeer.

Uv-c-licht bereikt dus niet het leven op aarde en dat is maar goed ook. Deze straling is zeer destructief voor huidcellen en daarom ook goed te gebruiken als desinfectiemiddel. Ziekmakers zoals het corona-virus worden ook uitgeschakeld door uv-c-licht.

Hoe werkt uv-c desinfectie precies?

Sinds begin 1900 wordt uv-c-licht al gebruikt voor het desinfecteren van water en lucht. Ook nu wordt uv-c met name toegepast in zwembaden, jacuzzi’s, lucht- en waterzuiveringen. Het is zo populair omdat er zonder chemicaliën en residue toch heel effectief ontsmet kan worden. Geur, kleur en smaak veranderen niet, net als watersamenstelling.

Alleen micro-organismen worden gedood, zelfs ziektekiemen die resistent zijn tegen andere middelen. Alle bacteriën en virussen die tot op heden zijn getest, reageren op desinfectie met uv-c. Uit recent onderzoek van onze leverancier Signify en Boston University blijkt ook het SARS-CoV-2 virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, niet bestand tegen uv-c-straling.

Bacteriën en virussen nemen van nature uv-c licht op. Wanneer het licht de kern bereikt, verbreekt het de DNA-verbindingen. Zo wordt de cel uitgeschakeld en vormt deze geen bedreiging meer. Als het licht uitgaat, is er ook geen straling meer en is het weer volkomen veilig.

Wat kun je desinfecteren met uv-c-licht?

Laten we eerst vertellen wat je niet kan desinfecteren met uv-c. Organisch materiaal, zoals voedsel, kun je niet ontsmetten met uv-c. Ook mensen en dieren mogen niet met uv-c in aanraking komen.

Dan is er nog een categorie waarop uv-c niet goed werkt. Dat is textiel en ander poreus materiaal. Uv-c-licht ontsmet alleen waar het direct op kan schijnen. Als je ergens schaduw ziet, wordt dat stuk niet ontsmet. Kleding heeft bijna altijd schaduwen en is ook poreus. Dat maakt het niet geschikt voor uv-c desinfectie.

Uv-c desinfectie werkt wel heel erg goed op harde reflectieve materialen, zoals kunststof, glas en metaal. Op kantoor kun je er toetsenborden, laptops, telefoons, muizen, afstandsbedieningen en andere veelgebruikte items mee ontsmetten. Bij de entree van het pand moet iedere bezoeker of medewerker alles ontsmetten. Op de afdeling, bij de wc of de koffieautomaat kan een kleinere uv-c unit staan, voor het regelmatig ontsmetten van smartphones.

In de retail zijn er verschillende uv-c toepassingen. Als service naar klanten, naast de handpomp bij de ingang van de winkel. Dan kunnen klanten hun telefoon ontsmetten terwijl ze hun handen ontsmetten. Maar bijvoorbeeld opticiens kunnen er brillen mee ontsmetten die zijn gepast. Datzelfde geldt voor juweliers met sieraden en horloges.

In de zorg gelden nog steeds strenge regels. In veel wachtkamers van huisartsen, tandartsen, ziekenhuizen en fysiotherapeuten hangen bordjes dat patiënten na het ontsmetten van hun handen, geen telefoon meer mogen aanraken. Nu leesmappen en ander tijdverdrijf zijn verdwenen uit de meeste wachtkamers, is dat bijna een onmogelijke opgave voor de meeste patiënten.

Als zij hun telefoon net zo goed kunnen ontsmetten als hun handen, kunnen ze gewoon blijven swipen op hun telefoon. Zo gaan patiënten misschien net iets relaxter een afspraak in.

Lees verder

Iedereen weer veilig aan het werk

Hoe zorg je voor een corona-proof kantoor?

Lees verder
Een veilig gevoel voor klanten en medewerkers

Retail bespaart geld en tijd met uv-c desinfectie

Lees verder
Geen smartphone tijdens het wachten? Nergens voor nodig

Zo maak je de wachtkamer corona-proof

Lees verder