Vragen over Vik of desinfectie met uv-c?
Meestgestelde vragen over uv-c
Er zijn drie soorten ultraviolet (uv) licht: a, b en c. Uv-a- en -b-licht dringt door de atmosfeer en zorgt ervoor dat je rood of bruin wordt. Uv-a-licht ken je misschien ook wel als blacklight. Uv-c-licht wordt door de atmosfeer tegengehouden.
Omdat uv-c-licht niet doordringt tot de aarde, heeft het leven geen bescherming ontwikkeld tegen deze straling. Het is daarom zeer schadelijk en een effectief desinfectiemiddel. Deze techniek wordt al sinds begin 1900 ruim toegepast in luchtreiniging, reinigen van (drink)water en het ontsmetten van ziekenhuizen.
Hoe werkt dat nou, uv-c desinfectie? Micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels nemen uv-c-licht op. Wanneer het licht de cel binnendringt, breekt het licht het DNA in de cel. Zo worden cellen gedeactiveerd en kunnen ze zich niet meer vermenigvuldigen.
Ja, uit recent onderzoek van onze leverancier Signify en de Boston University blijkt uv-c-straling zeer effectief tegen SARS-CoV-2, het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt.
Ja, ontsmetten met uv-c-licht is veilig onder 1 voorwaarde: je moet niet in aanraking komen met het licht. In een afgesloten omgeving, zoals Vik, of lege ruimte kan uv-c-licht voor mens of dier geen kwaad. Uv-c-licht tast materialen niet aan. Er treedt dus geen verkleuring op.
Nee, dat is het niet. Hoewel uv-c-licht dus zeer schadelijk is voor micro-organismen, wordt het licht makkelijk tegengehouden door bijvoorbeeld het kunststof dat om Vik zit.
In vergelijking met andere desinfectiekasten is Vik razendsnel. Dat heeft te maken met drie factoren:
- Het type lampen: Veel apparaten maken gebruik van uv-c LED lampen. Die zijn een stuk goedkoper maar ook veel minder effectief en hebben daarom langer nodig om te desinfecteren. Vik maakt gebruik van uv-c-lampen met een hoog vermogen.
- Het aantal lampen: Vik zit bomvol uv-c lampen. Zo krijgen ziekmakers geen kans en ontsmet Vik in recordtempo jouw apparaten.
- Afstand tot het oppervlak: De lampen zitten in Vik zo dicht mogelijk op het oppervlak van het te ontsmetten voorwerp. Dan hebben de uv-c stralen de meeste impact en hoef jij minder lang te wachten.
Wat erin past, verschilt per model. Desinfectie met uv-c-licht werkt het beste op harde, reflecterende oppervlakken. Kunststof, metaal en non-poreus hout zijn het meest geschikt.
Organische materialen zijn niet geschikt om te desinfecteren met uv-c-licht. Textiel ontsmetten met uv-c gaat ook slecht vanwege schaduwwerking.
Als het licht ergens niet kan komen, kan het ook niet ontsmetten. Daarom zijn poreuze materialen ook minder goed te ontsmetten met uv-c-licht.
Op het hoogtepunt van de coronacrisis was er een enorm tekort aan mondkapjes. Het RIVM heeft toen onderzocht of mondkapjes zijn te ontsmetten met uv-c-licht voor hergebruik.
Het RIVM concludeert (pdf) dat het kan onder de juiste condities. Het ligt aan het type mondkapje, aan de hoeveelheid straling, plaatsing van het mondkapje ten opzichte van de lichtbron en dat dezelfde gebruiker het mondkapje blijft gebruiken.
Vik is geschikt voor iedereen die zichzelf en de omgeving veilig en gezondheid wil houden. Een
Zet Vik bij de toiletruimte en ontsmet jouw smartphone terwijl je je handen wast.
Zet Vik naast de koffieautomaat en ontsmet jouw spullen terwijl je wacht op koffie.
Zet 1 of meerdere Viks bij de entree en laat iedereen die het pand binnenkomt of verlaat, zijn spullen desinfecteren. Net zoals je nu overal je handen moet ontsmetten.