Close Menu

Pers

Persbericht: De Vorm introduceert Vik, ontsmetten met uv-c voor iedereen beschikbaar

Desinfecteer al jouw devices en spullen in 20 seconden 

De Vorm heeft de afgelopen maanden drie machines ontwikkeld om met uv-c straling apparatuur en spullen te ontsmetten. Met uv-c doodt Vik in minder dan 20 seconden 99,999% van alle bacteriën, schimmels en virussen op het oppervlak van wat je er ook maar in legt.

Vik is geschikt voor laptops tot 17 inch, tablets, toetsenborden, muizen, telefoons, sleutels, brillen, horloges; eigenlijk alles met een hard oppervlak. Uit onderzoek blijkt uv-c-straling ook zeer effectief tegen het corona-virus. Er zijn 3 uitvoeringen van Vik: Model V, Model i en Model k.

Waarom is Vik ontwikkeld?

In de afgelopen maanden is de wereld in een ongekende crisis terecht gekomen. Dat heeft veranderd hoe we denken over de rol van het kantoor, persoonlijke hygiëne en hoe ons contact met anderen is. Vik is ontstaan uit de behoefte om iets bij te dragen aan de oplossing.

De afgelopen maanden hebben we geleerd hoe belangrijk het is om goed je handen te wassen. Als je na het ontsmetten van je handen gelijk weer je telefoon pakt, neemt de kans op kruisbesmetting toe. Op het oppervlak van onze devices kunnen bacteriën en virussen namelijk overleven. Daarom moeten apparaten gedesinfecteerd worden, terwijl jij je handen ontsmet.

Voor de ontwikkeling van Vik hebben we samengewerkt met diverse experts. Samen met onze partner TH&P hebben we Vik ontwikkeld. TH&P heeft al meer dan 20 jaar ervaring met het reinigen van hardware. Zij hebben met Radboud UMC 3 jaar onderzoek gedaan naar de basis voor Vik.

Voor wie is Vik?

Vik is er voor iedereen die zichzelf en de mensen om zich heen wil beschermen.

Vik is geschikt voor gebruik op:

 • Kantoor: Ontsmet alle apparaten bij binnenkomst in het pand of afdeling, zowel medewerkers als gasten en bezoekers.
 • Opticiens: Brillen gaan van hoofd tot hoofd en medewerkers zijn nu veel tijd kwijt met ontsmetten.
 • Elektronicazaken: Apparaten worden de hele dag opgepakt en bekeken. Met Vik zijn ze in een handomdraai ontsmet.
 • Tandartsen: Patiënten ontsmetten hun handen maar zitten vervolgens in de wachtkamer aan hun telefoon.
 • Juweliers: Voor en na het passen van sieraden worden ze ontsmet.
 • Iedere andere plek waar veel mensen komen en spullen van hand tot hand gaan.

Wat zijn de voordelen van Vik en uv-c-licht?

 • Vik is 100% veilig voor de omgeving, het uv-c-licht kan niet ontsnappen of doordringen buiten de kast
 • Eenvoudig in gebruik, werkt met 1 druk op de knop
 • In maximaal 20 seconden ontsmet
 • Doodt alle bacteriën, schimmels en virussen. Ook het corona-virus.
 • Bacteriën, schimmels en virussen bouwen geen resistentie op
 • 100% veilig voor al je apparaten. Geen verkleuring of andere mogelijkheden tot schade
 • Geen chemicaliën, afval of residu

Wat is uv-c-straling?

Er zijn drie soorten ultraviolet (uv) straling: a, b en c. Uv-a- en -b-licht dringt door de atmosfeer door en zorgt ervoor dat je rood of bruin wordt. Uv-c-licht wordt door de atmosfeer tegengehouden. Uv-c wordt al sinds begin 1900 toegepast in luchtreiniging, waterreiniging en sinds kort ook het ontsmetten van ziekenhuizen.

Over Vik

De afgelopen maanden heeft De Vorm Vik ontwikkeld. De Vorm ontwerpt en maakt duurzame verlichting, meubilair en akoestische oplossingen voor de zakelijke markt. De hele wereld zit midden in een verandering van het concept kantoor en werk, hoe we omgaan met persoonlijke hygiëne en ons contact met anderen. Dit heeft ons geïnspireerd om daar iets aan te doen en daar is Vik uit geboren.

Vik maakt gebruik van uv-c lampen van Signify, voormalig Philips. Deze lampen worden al ruim toegepast en hebben bewezen werking tegen ziektekiemen en het coronavirus.


Noot voor de redactie: Hi-res beeldmateriaal en het persbericht zijn hier te downloaden. Neem voor meer informatie, interviews of andere vragen contact op met Paul Clappers via paul@vik.nl of 06-18535532.